mandag 24. september 2012

Verdigheten vi ikke kjenner til


Bilder mangler pga bytte av mac. 
Skrevet 1.VGS

Jobben deres er å holde Oslo rent. De kjører rundt natt og dag, kveld og morgen. De tømmer søppelet for oss og holder gatene rene. De er ikke supermenn som kommer dalende ned fra himmelen for å hjelpe oss. Du har sett dem før, og du vil se dem igjen. Renholdsarbeidere, også kalt søppelmenn, har en av de viktigste jobbene i Oslo. Vi har vært så heldige å få være med den siste og eneste nordmannen som jobber som renholdsarbeider i Oslogatene på jobb. Øistein på 60 år bruker hver natt i hverdagene pluss en helg i måneden, på å holde gatene i Oslo rene. Hva mange ser på som en lavstatusjobb er kun verdighet i Øisteins øyne.

Helt om natten, sover om dagen
Øistein møtte oss i gul arbeidsdress og arbeidshansker da han tok i mot oss klokken elleve om kvelden. Til tross for at vi hadde drukket oss mette på kaffe var vi blitt trette, mens Øistein var fult klar for en ny og lang arbeidsnatt. Lukten fra lastebilen var intens og stram helt til vi satte oss inn i forsetene. Med juleslips hengende i taket og en bamse på dashbordet ble det fort koselig stemning i lastebilen. Gjennom natten kjører han med lastebilen sin og en som henger på bak som tømmer over søppelet fra søppelkassene til lastebilen. Øistein er nå 60 år og har jobbet som renholdsarbeider siden 1970. Før han ble renholdsarbeider i Oslo Veivesen var planen å bli teknikker, men fordi man både tjener mer på yrket han har nå og fordi han likte seg godt i prøveperioden ble det til slutt søppelmann. På dagtid bruker han tiden til å sove ut søvnen han gikk glipp av gjennom natten. Han forteller oss også at å gjøre noe for byen sin hjelper på samvittighet, og man føler seg automatisk litt viktig til tross for alle som ser på yrket som en lavmålsjobb. Med en arbeidsdag som normalt varer i syv til åtte timer blir det etter en uke mellom ett til ti tonn søppel som tømmes.
– Jobben var veldig krevende i begynnelsen med en helt ny døgnrytme. Hadde det ikke vært for at jeg har et godt sovehjerte kunne jeg aldri valgt dette yrket, forteller Øistein oss.

Fra søppel- til mennesketømming
I helgene, når det som oftest svirrer av mennesker i Oslo gatene, er det mange blant dem som er berusede. Enkelte av disse synes det er veldig morsomt å henge seg bak på bilen når han kommer kjørende forbi for å tømme søppelet.
– Da hjelper det ikke å be dem pent og høflig om å gå av. Øistein gir fra seg et sukk, før han smiler lurt da han forteller videre.
- I begynnelsen synes jeg det var fryktelig slitsomt å måtte true dem med å ringe politiet hver gang for å få dem til å slutte. Det var før jeg fant en mer lettvint og morsom måte å bli kvitt dem på. Jeg setter opp farten for så å bråbremse. Det er like morsomt å se de vippe over kanten og inn i søppelet hver gang. Man ser sjeldent de samme menneskene gjøre det samme om igjen, ler han.

Ikke en normal hverdag
I tillegg til å måtte kvitte seg med berusede mennesker på de merkeligste måter, er de like vanskelige å få bort fra asfalten når han skal spyle den ren for søppel og møkk. Her hender det også at enkelte har løpt foran han for å deretter bli kastet bakover av den kraftige strålen. 
Mellom historier om barnebarn og barn fikk vi også høre om historien fra da han har var vitne til en skyteepisode i Oslo som fant sted for noen år siden.  Øistein var ute på sin vanlige rute da han plutselig var omringet av noen pakistanere som skøyt etter hverandre. Han, arbeidskollegaen og lastebilen kom seg  uskadede fra episoden, men hvordan det gikk med pakistanerne vet han ikke.
Natten blir enda mørkere enn den er samtidig som jeg og Stine blir trøttere for hvert sekund. Fortsatt sitter vi med en god stemning i lastebilen og morsomme historier.

Føler seg oversett
Til tross for at jobben til Øistein er både krevende og slitsom føler han seg oversett av samfunnet. I Karl Johans gate er det plassert amerikanske søppelbøtter. Disse er bygget slik at det ser ut som en tønne med et stor hull på toppen. Disse er ikke effektive på noen måte. Om vinteren blir søppelet erstattet med snø, og om sommeren er de omringet med måker som drar opp det de finner. Jobben blir dermed ikke bare å tømme søppelbøttene, men også å plukke opp alt søppelet som ligger spredt rundt.
I tillegg til at han føler seg oversett av samfunnet føler han også at han får lite respekt av mennesker generelt. Ofte finner han katter og materiale som ikke skal ligge der fra når folk for eksempel pusser opp hjemmet sitt. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar